fbpx

Schijf van vijf, boodschappenlijstje voor gezonde voeding

Feb 14, 2023

Ben je op zoek naar een manier om je kinderen groot en gezond te krijgen? Dan biedt de schijf van vijf een oplossing.  

De schijf van vijf is een manier om gezonde voeding voor je kinderen te plannen en te zorgen dat ze alles binnenkrijgen wat ze nodig hebben om groot te worden en gezond te blijven. Het is een soort “boodschappenlijstje” voor gezonde voeding. 

De schijf van vijf bestaat uit vijf groepen, hieronder staan ze kort uitgelegd.

  1. Groente en fruit: dit zijn de “superhelden” van gezonde voeding. Ze zijn rijk aan vitamines, mineralen en vezels. Probeer als volwassenen elke dag minstens 250 gram groente binnen te krijgen, voor kinderen ligt dit tussen de 100-150 gram (leeftijd 4-8).
  2. Brood, graanproducten en aardappelen: dit zijn de “energiebronnen” voor je kinderen. Ze geven hun kracht en energie om te spelen en te leren. Probeer wel volkorenproducten te eten in plaats van witte producten. (Wissel kan zijn: witte pasta naar veggie pasta). Dit is beter voor je omdat er meer voedingsstoffen en vezels in zitten, ook geven de veggie pasta producten een verzadigd gevoel. Dit komt omdat wij gebruik maken van volkoren speltmeel, hier zitten de vezels nog wel in die er bij wit bloem niet meer inzitten.
  3. Melk, kaas, yoghurt, vlees, vis, eieren, peulvruchten en noten: dit zijn de “botten bouwers” en de “spier makers” voor je kinderen ze helpen bij de groei van botten, tanden en spieren. Let bij deze producten wel op dat je ze met mate eet en tussen de verschillende producten varieert zodat je genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt.
  4. Vetten en oliën: dit zijn de “brandstoffen” voor je lichaam. Ze helpen je lichaam met werken en geven je energie. Gebruik ze wel met mate want je lichaam heeft er niet veel van nodig.
  5. Water, thee en koffie: dit zijn de “regelaars” in het lichaam. Vocht zorgt voor het transport en opnamen van voedingsstoffen. Wel vallen alleen water, koffie en thee zonder suiker in dit vak, omdat dranken met suiker niet zo goed voor je zijn.

Als je de schijf van vijf als leidraad gebruikt kun je ervoor zorgen dat je kind en jijzelf de juiste voedingstoffen binnen krijgen om zo genoeg energie te hebben om te spelen, leren en werken.

Als we willen dat ons lichaam en dat van onze kinderen als een superheld werkt, moet je zorgen dat jullie genoeg groenten eten! Groenten zijn gevuld met allerlei gezonde stoffen die ons lichaam echt nodig heeft. Denk maar eens aan vitamines, mineralen, antioxidanten en vezels. Deze goede stoffen helpen bijvoorbeeld onze huid, haren en ogen gezond te houden en ons te beschermen tegen gezondheidskwalen. Het mooie van groente is dat ze heel weinig calorieën hebben, dus je kunt er zoveel van eten als je wilt. Eet regelmatig groente voor een goede gezondheid en een gezond lichaam.

Mindful eating infographic

Kinderen vinden het soms lastig om groenten te eten of vinden groenten niet lekker.

Dit kan verschillende redenen hebben. Zo kan het zijn dat kinderen nog niet bekend zijn met de verschillende soorten groente, smaken en texturen en het daardoor weigeren te proberen. Texturen kunnen voor kinderen echt een obstakel zijn, zo kunnen groenten knapperig, slijmerig, hard of zacht zijn. Ook kan de bereiding er mee te maken hebben dat kinderen de groente niet lekker vinden.

Daarnaast hebben ouders een voorbeeldfunctie voor hun kinderen want als jij als ouder weinig groente eet en niet veel lekker vindt dan gaat je kind jouw eetgedrag overnemen omdat ze denken dat dat normaal is. Soms komt het ook voor dat ouders te weinig tijd nemen om hun kind bloot te stellen aan de verschillende groenten waardoor het kind te weinig tijd krijgt om de verschillende soorten groenten te leren kennen.

TIP: VEGGIE PASTA

Pasta is daarentegen iets wat kinderen vaak wel lusten. Dus hebben wij van Wholy Greens een leuke oplossing bedacht. Door groente toe te voegen aan onze pasta, wel 50%. Hierdoor krijg je door onze veggie pasta te eten meer groente binnen zonder dat je het door hebt. De structuur wijkt niet af van normale pasta. Wat heel fijn is, want sommige groente pasta’s kunnen een zanderige structuur hebben en dat heeft onze veggie pasta niet. Daarnaast is de smaak van de pasta mild, al helemaal als je er een saus overheen doet dan proef je eigenlijk geen verschil. En als kers op de taart hebben onze pasta’s leuke vormpjes en kleuren waardoor het er voor kinderen aantrekkelijker en leuker uit ziet om het te eten.

PROBEER DIRECT

Probeer direct onze veggie pasta om op een gemakkelijke manier meer groente binnen te krijgen zonder dat jij en jouw kind(eren) het door hebben. Onze veggie pasta’s hebben een milde smaak, leuke vormpjes, verschillende kleuren en geen zanderige structuur. Bestel jouw proefpakket nu GRATIS op onze website en ervaar zelf hoe makkelijk het is !

Family Box Subscription